Mirza fališ nam: Na današnji dan napustio nas je Kinđe


Na današnji dan 8. decembra 2001. godine preminuo je Mirza Delibašić najbolji sportista svih vremena Bosne i Hercegovine.

Osim po vrhunskim sportskim rezultatima Mirza Delibašić ostao je također upamćen i po ljudskim vrijednostima.

Njegova sportska karijera počela je 1968. kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu, a onda je iste godine reket zamijenio košarkaškom loptom i počeo igrati za tuzlansku Slobodu Ditu. Četiri godine kasnije, prešao je u KK Bosnu, za koju je odigrao blizu 700 utakmica, ubacio gotovo 14.000 koševa, te postao prvak Evrope 1979. godine.

Sa Bosnom je u bivšoj Jugoslaviji osvojio sve što se moglo, a 1980. godine je prešao u Real Madrid, gdje se smatra jednim od najboljih igrača koji su ikada igrali za “kraljevski klub”. Ugovor s kraljevskim klubom nije potpisivao, bio je to ugovor na riječ i stisak ruke, što je rijetkost u historiji sporta, pogotovo vrhunskog. Mirza Delibašić bio je prvi stranac u dresu Reala, a koji nije Amerikanac.

Također, Delibašić je u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije osvajao medalje na evropskim, svjetskim i olimpijskim takmičenjima. Dobitnik je i brojnih sportskih priznanja, a dvorana Skenderija nosi njegovo ime. U FIBA-inu kuću slavnih uvršten je 2007. godine.

Najbolji bh.sportista svih vremena umro je u 47 godini života.

 

 

 

 

(bhbasket.ba)

 


You may also like...