6. KRALJEVSKI KUP 2021.


Već pet godina unazad naš klub organizuje jedan od najjačih košarkaških turnira u regiji, povodom 22. februara, Dana Općine Jajce.

S obzirom na stanje pandemije koje je sve nas pogodilo početkom 2019. godine, s velikom radošću smo primili vijest da nam je dozvoljeno održati 6. Međunarodni košarkaški kup kraljevskog grada Jajce.

Iako je organizacioni odbor turnira  bio dosta ograničen što se tiče same organizacije i učešća klubova, ipak su uz dogovor sa nadležnim organima pronašli efikasan način da se održi kontinuitet turnira i očuva zdravlje prisutnih.

Nažalost ekipe iz drugih zemalja nisu uzele učešće na turniru. Situacije radi,  turnir su obilježile 4 sjajne ekipe iz Bosne i Hercegovine. Pored domaćina ‘Vodopada’ svoje nastupe imali su ‘fabrika’ košarkaša KK ‘Budućnost’ Bijeljina; ‘velikan’ iz Zenice OKK ‘Čelik’ te ‘tvornica mladih talenata’ KK ‘Dragons’ Tuzla. Čast i zadovoljstvo nam je bilo ugostiti naše prijatelje na ovom velikom turniru, neke po prvi put.

Turnir se odigrao u sportskoj dvorani Jajce, 20. i 21. februara/veljače 2021. godine, bez prisustva publike a za aktivno praćenje turnira osposobljen je livestream na oficijelnom youtube kanalu KK ‘Vodopad’.

Od 11 sati odigran je prvi susret između ekipa KK ‘Vodopad’ Jajce i OKK ‘Čelik’ Zenica koji je završen rezultatom 46:66. Odlična utakmica, koja je veći dio vremena bila neizvjesna, no dosta grešaka i neiskorištenih prilika naših dječaka rezultirala je pobjedom gostiju.

Nakon prvog susreta, uz prigodna obraćanja načelnika općine Edina Hozana i predsjednika UO OKK “Vodopad” dr. Denisa Zjaje, svečano je otvoren jubilarni 6. Košarkaški kup kraljevskog grada – sve uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Nakon svečane ceremonije uslijedila je druga utakmica u kojem su se sastale ekipe KK “Budućnost” Bijeljina i KK “Dragons” Tuzla. S početka dosta neizvjesna utakmica, no ekipa iz Bijeljine pokazala je u nastavku svoju kvalitetu te slavila rezultatom 69:37.

U trećoj utakmici snage su odmjerili ‘Dragons’ Tuzla i ‘Čelik’ Zenica. Bolju igru pružili su Zeničani te slavili rezultatom 32:50 te tako osigurali mjesto u finalu.

Uslijedila je kratka pauza a od 16h košarkaši su ponovo bili na parketu. Drugi dio turnira otvorili su ‘Vodopad’ Jajce i ‘Budućnost’ Bijeljina. Hrabra predstava naših dječaka no dečki iz Bijeljine pokazuju zašto su jedni od najboljih te ostvaruju još jedan trijumf kojim sebi osiguravaju nastup u finalu. Naredni na teren istrčali su košarkaši ‘Budućnost’ Bijeljina i ‘Dragons’ Tuzla, gdje su slavili izabranici trenera Čojića; a posljednji susret današnjeg dana odigrali su naši dječaci iz ‘Vodopada’ i dječaci ekipe ‘Dragons’ Tuzla, a slavili su naši košarkaši.

Odigranim utakmicama završen je prvi dan 6. Košarkaškog kupa kraljevskog grada. Za treće mjesto sastali su se KK ‘VODOPAD’ JAJCE vs. KK ‘DRAGONS’ TUZLA, dok su se za titulu ovogodišnjeg turnira borili OKK ‘ČELIK’ ZENICA vs. KK ‘BUDUĆNOST’ BIJELJINA.

U nedjelju, 21.02. odigrane su finalne utakmice 6. Košarkaškog kupa.

U utakmici za treće mjesto KK “Dragons” iz Tuzle savladali su naše dječake rezultatom 63:61 u jednoj sjajnoj i do samog kraja neizvjesnoj utakmici.

Košarkaši KK “Budućnost” Bijeljina osvojili su ovogodišnji, 6. po redu košarkaški kup kraljevskog grada, turnir koji je odigran u Jajcu u sklopu obilježavanja Dana općine Jajce, nakon što su u finalnom susretu pobijedili momčad OKK “Čelik” Zenica rezultatom 66:55 te tako prvi put osvojili trofej.

Za najkorisnijeg igrača turnira, popularnog MVPa proglašen je Mladen Ilić, član “Budućnost” Bijeljina, a najbolji strijelac turnira sa najviše postignutih poena je naš Ivan Jurić.

U dva dana odigrano je 8 utakmica, a preko 50 talentovanih dječaka pokazali su svoje košarkaške sposobnosti i umijeća.

-Organizacija kompletnog turnira protekla je onako kako smo i zamislili. Unatoč cijeloj situaciji koja nas je malo unazadila, priredili smo jedan kvalitetan sportski događaj i održali tradiciju samog turnira. Čestitamo pobjednicima turnira koji su zasluženo osvojili pehare i medalje. Isto tako želimo zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj turnir održi u našem gradu, naveli su iz Organizacijskog odbora.

Turnir je uspješno organizirao naš klub, a generalni pokrovitelj bila je Općina Jajce na čijem je čelu Edin Hozan.

Hvala svima koji su bili dio ovogodišnje priče i čestitke svim učesnicima.

SVE SLIKE SA TURNIRA MOŽETE PRONAĆI NA OFICIJELNOJ FACEBOOK STRANICI “KK VODOPAD JAJCE”.

 

(kkvodopad)