Reprezentacija Zmajeva gazi dalje: Pala Slovačka, još Latvija za prvo mjesto u grupi


Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon Francuske u 2. kolu Eruobasketa savladala je večeras domaćina Slovačku sa 73:68.

Poslije dvije pobjede našim najboljim juniorima ostaje utakmica sa Latvijom, a u slučaju nove pobjede Zmajevi će u grupi D osvojiti prvo mjesto.

Večerašnju utakmicu smo otvorili serijom 7:0, ali su se domaći nakon time-outa vratili i poravnali na 7:7. Ipak do poluvremena naš tim je kontrolirao igru i rezultat i zasluženo na odmor otišao sa +5.

Nešto slabije smo otvorili treću dionicu, oslanjali smo se na individualne akcije što je Slovačka kažnjavala. Ipak u finišu smo naveli vodu na svoj mlin i očuvali stečenu prednost na poluvremenu.

U posljednjem periodu neobjašnjiv pad naših košarkaša. Domaći su agresivniji, igraju kao u transu, a u takvoj konstalaciji snaga se ne snalazimo baš najbolje. Istini za volju i sudije su imale nekoliko diskutabilnih odluka, ali…

Na 57:57 važnom trojkom poravnao je Adžić, a nakon što smo odbranili napad, Čampara je trojkom vratio prednost. Poveli smo 60:57.

Domaći su nakon naše dvije vezane trojke zatražili time-out, ali je bitno napomenuti kako smo serijom 6-0 utišali publiku i osujetili agresivan napad domaćih košarkaša.

Nakon time-outa Slovaci preko Janosova poravnavaju na 60:60, naši ne koriste sljedeći napad, ali se i brane… Čerkezović trojkom donosi prednost 63:60, a Majarcek potom smanuje na 63:62. Sada naša klupa zove time – out na 2:39 prije kraja susreta…

Sikiraš promađuje šit za tri poena, ali Alikadić bilježi ofanzivni skok i prijeko potrebne poene za 65:62. Slovaci ne realiziraju naredni napad. Akikadić promašuje naš, Sikiraš hvata loptu, a Čampara pogađa za dragocjenih 67:62 na 61 sekundu prije kraja susreta.

Slovaci dva puta promašuju, ali i hvataju loptu da bi na kraju naši košarkaši napravili prekršaj i na liniju za slobodna bacanja poslali Majerceka koji je polovično precizan za 67:63. Sikiraš je promašio naredni napad, ali je deseti ofanzivni skok napravio Alikadić što je, ispistaviće se, biti presudno za našu konačnu pobjedu.

Na liniji za slobodna bacanja poslije toga stao je Čampara, koji je ova puta pogidio za nedostižnih 69:63.

Slovaci su na 26 sekundi prije kraja sazvali time-out, ali nisu imali snage i vremena da stignu našu reprezentaciju i naprave preokret.

(bhbasket.ba)


You may also like...