Izjave trenera pred večerašnje veliko finale EuroBasket 2017


Pred večerašnje finale Eurobasketa selektor Srbije Aleksandar Đorđević kazao je da nema stajanja, jer je na redu najvažniji meč u kome će odbrana igrati najvažniju ulogu.

“Smatram da smo pokazali mnogo, ali ne sve. Mislim da još imamo prostora da poboljšamo igru, bez obzira što je u nekim momentima ona, pre svega u odbrani, bila na dosta visokom nivou. To mora i dalje da bude cilj. Momci moraju da shvate da jedino odbranom možemo da dođemo do trofeja. Za ovo radimo, za ovo se spremamo, ovo sanjamo. Igrači sanjaju o ovome, ne smemo da stanemo na ovome”.

Đorđević je pohvalio sljedećeg rivala, rekao da je Slovenija apsolutno zasluženo u finalu, ali da Srbija spremno očekuje bitku za zlato.

“Slovenija je igrala impresivno u odnosu na protivnika koji im je dozvolio da igraju impresivno. Tačka. Mi smo drugi protivnik, mi se zovemo kako se zovemo, izlazimo na teren sa našim oružjem, pa izvolite… Kome je drago, neka dođe u bitku. Ne možemo sigurno da ih pustimo i da gledamo kako oni to lepo izvode. Sigurnost, hrabrost, ništa drugo.”, rekao je selektor.

Selektor Slovenije Igor Kokoškov vjeruje da je Saša Đorđević s razlogom prepustio “Zmajčekima” ulogu favorita, te da će nešto drugo reći igračima u svlačionici pred meč”.

Nije štedio riječi hvale na račun srpskih košarkaša, a posebno je izdvojio Bogdana Bogdanovića i Bobana Marjanovića kao najopasnije igrače “orlova”.

“Srbija igra sa mnogo samopouzdanja, smelosti i energije. Znaju šta žele i očigledno, njih dvojica su ključni, ali ne možemo da se fokusiramo samo na njih. Bogdan je igrač koji može da igra pik en rol, dobar je u izolacijama i može da podeli i pas. To je ono što ove igrače čini moćnima. Imaju sposobnost da postižu poene, ali i da asisitiraju. Oni su top talenti, NBA igrači, ali ćemo morati da pazimo na čitav tim”, kazao je srpski trener na klupi Slovenaca.

Sa jedne strane čovjek koji je i kao igrač i kao trener igrao finale SP, EP i Olimpijskih igara, a sa druge Igor Kokoškov kome je ovo prvo veliko finale. Svjestan je da je to iskustvo na strani njegovog idola, pošto mu je Saša Đorđević, uz Dražena Petrovića, to bio dok je odrastao…

“Đorđević ima mnogo veće iskustvo i kao igrač i kao trener u ovakvim situacijama. Njegova harizma i znanje donese veliki kvalitet. Ja to iskustvo nemam i za mene je ovo prvo finale na Evropskom prvenstvu, ali mi ne racionalizujemo mnogo ovaj momenat, imamo isti pristup, istu pripremu”, rekao je Kokoškov novinarima u Istanbulu, a prenosi “Sportski žurnal”, i dodaje da mu je drago što je Đorđević ostao u košarci i da je velika stvar za srpsku košarku što je on selektor:

“Imam veliko poštovanje za njega kao čoveka, igrača i sada kao trenera. Sutra će biti festival košarke, zato se i bavim ovim poslom”.

Kokoškov je naveo i da će se oni “usredsrediti na male stvari” i da “neće čitati novine” kako bi im “glava bila čista i strogo fokusirana na utakmicu”. Kada je u pitanju samo finale – on misli da će svi igrači na meču dati 110% i da neće biti igrača koji se neće zalagati.

“Energija je velika stvar, ali nije dovoljna, moraš da igraš dobro”, rekao je Kokoškov.

Saša Đorđević je ulogu favorita prepustio Sloveniji, ali selektor “Zmajčeka” smatra da će ipak nešto drugo ispričati “orlovima” u svlačionici.

“Ja znam da je on to vama rekao, a znam i šta je rekao u svlačionici. Mi to ne čitamo, sad ste mi vi rekli. Normalno je da postoji rezerva i poštovanje protivnika, ali ja sam siguran da će on zatvorenom sastanku reći: ‘Daj da pregazimo ove Slovence'”.

Finale Eurobasketa u dvorani “Sinan Erdem” igra se večeras u 20:30 časova.

 

 

 

(mondo.ba)
(photo FIBA)


You may also like...