Szekszárd, Mađarska 2019.


Nakon što su naši košarkaši u podnevnim satima stigli u grad Szekszard u Mađarskoj slijedilo je prvo smještanje u hotel, odmor te odazak na bazene, gdje su članovi kluba odmarali te napunili baterije za sutrašnji dan. Navečer je slijedila večera te šetnja gradom.

Odmah sutra je naš kolektiv već od ranih utarnjih sati bio aktivan. Na rasporedu je prvo bio zajednički doručak, a nakon doručka ponovo odlazak na bazene kao dio teambuildinga te relaksacije. U 13h su se zajedno sa svojim prijateljima iz Szekszarda sastali na ručku.

U 15.30h slijedilo je odigravanje prvih prijateljskih kontrolnih utakmica.
Prva na rasporedu je bila utakmica U12 selekcije a snage smo odmjerili sa ekipom FKSE “Ase” Vegyes. Odlična utakmica najmlađih košarkaša od prvog zvižduka. Timska igra sa obje strane, odlična atmosfera i prije svega fair-play preovladavali su na parketu, a neizvjesnoti nije izostajalo. Zanimljiva košarkaška predstava završena je rezultatom 84:83 u korist domaćina, uprkos odličnoj i hrabroj igri naše ekipe. Čestitke !

Drugu utakmicu su odigrale U14 selekcije našeg kluba te domaćina, košarkaškog kluba “Szekszard”. Kao i uvijek, jedna posebna utakmica protiv naših prijatelja Mađara, protekla je u sjajnom raspoloženju. I jedni i drugi pokazali su veliku želju za pobjedom i dokazivanjem, ali ipak je kvalitetnija bila naša selekcija, pružavši odličnu igru tokom sve četiri dionice. Na kraju zaslužena pobjeda rezultatom 18:82. Čestitke !

A moramo napomenuti da su svi naši košarkaši nastupili u današnjim utakmicama te svi dali svoj doprinos ekipi. Atmosfera i podrška su bili na zavidnom nivou – SVI KAO JEDAN.

Hvala domaćinima na fer i korektnom ponašanju.

Trećeg dana boravka u sunčanom Szekszardu, naši momci su dan započeli zajedničkim doručkom te odlaskom na bazene. U odličnoj atmsferi, kolektiv je vrijeme iskoristio za zabavu i opuštanje.

U 13.00h uslijedio je ručak te potom odlazak na kontrolne utakmice protiv U12 i U14 selekcija iz susjednog grada Bonyhad, KSE “Bonyhadi”.

Na scenu su prvi stupili najmlađi. Odlično rasoloženje vladalo je u ekipi, uprkos jučerašnjem nesretnom porazu. Sjajni dečki predvođeni trenerom Edisom i Kenanom, odigrali su, sigurno jednu od najljepših utakmica. Odbrana, napad; sve je išlo pravim tokom. Na kraju i više nego zaslužena pobjeda rezultatom 31:92. Bravo dečki!!

Završetkom utakmice U12 selekcije, zaigrali su i U14 košarkaši. Sami početak utakmice nagovijestio je uzbudljiv i nezivjestan nastavak. Ma poluvremenu susreta su naši dečki imali prednost od 10 poena. U nastavku susreta cijela ekipa je bila kao jedan, te su mirno priveli susret kraju. Zaslužena pobjeda rezultatom 59:74 . Čestitke!

Posljednja dva dana našeg boravka u Mađarskoj obilježili su bilasci gradova Pečuh i Budimpešta te svečana večera koja je upriličena u petak navečer.

U četvrtak su naši košarkaši posjetili jedan od glavnih historijskih gradova Mađarske, Pecs (Pečuj). U sklopu obilaska samog grada i posjeti njegovim znamenitostima, imali su priliku uživati i u posjeti raznolikom zoološkom vrtu.

U petak, u jutarnjim satima, krenuli su put Budimpešte, glavnog grada Mađarske i jednog od najljepših europskih gradova. Dan su proveli obilazeći sam grad, naučili nešto novo o njemu te imali priliku provozati se turističkim autobusom sa vodičem kroz grad. Zaista prelijep  događaj koji će zasigurno ostati našim košarkašima u sjećanju.

Navečer je uslijedila svečana večera u restoranu Fritz, zajedno sa našim prijateljima iz Szekszarda, gdje su održani govori te uručeni pokloni u znak zahvalnosti.

I treću godina u nizu, pokazujemo da naše partnerstvo i saradnja dva kluba FKSE Szekszárd i KK Vodopad Jajce je puno više od samih utakmica.

Sve to zahvaljujući divnim ljudima Gabriella NagyÁrpád Murvai kao i svim ostalim vrijedim i čestitim ljudima iz kluba. Veliku zahvalnost dugujemo u gospodinu Fritz Birtok bez kojeg sasvim sigurno naša posjeta Szekszardu ne bi bila ovako lijepo organizovana i upriličena.

Csaba Kerekes i Glöckler Nóra hvala za prelijepi dan u Budimpešti.

Kolektiv košarkaškog kluba “Vodopad” Jajce se ovim putem zahvaljuje svima koji su omogućili da još jedna turneja po Mađarskoj ostane posebna, nezaboravna i prepuna lijepih događaja, te se iskreno nadamo da će se ovaj jedan lijep i tradicionalni odnos nastaviti u budućnosti.

Uz riječi zahvale za 6 prelijepo provedenih dana u Szekszardu, pozdravljamo sve naše prijatelje uz želju da se što prije vidimo u Jajcu.

SVE SLIKE SA PUTOVANJA MOŽETE POGLEDATI NA OFICIJELNOJ FACEBOOK STRANICI NAŠEG KLUBA -“KK VODOPAD JAJCE”.