5. KRALJEVSKI KUP 2020.


U organizaciji Košarkaškog kluba „Vodopad“ Jajce i pod pokroviteljstvom Općine Jajce, u povodu Dana općine, Jajce je i ove godine bilo domaćin  jubilarnog 5. Međunarodnog košarkaškog kupa kraljevskog grada Jajce 2020.

Čelnici košarkaškog kluba vrijedno su radili te pažljivo pripremali da sve prođe kako je planirano.

U tri dana koliko je turnir trajao jajačka publika ponovo je imala priliku gledati preko 120 mladih talentovanih košarkaša Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske.

KK “VODOPAD” JAJCE kao domaćin
OKK “SPARS REALWAY” SARAJEVO kao branitelj naslova
KK “CEDEVITA JUNIOR” ZAGREB 
KK “SAVA” BEOGRAD
FKSE “SZEKSZARD” MAĐARSKA
KK “BUDUĆNOST” BIJELJINA 
HKK “ZRINJSKI” MOSTAR i
KK “CEDEVITA OLIMPIJA” LJUBLJANA kao debitanti

Termin odigravanja ovog velikog turnira bio je od 21. do 23. februara 2020. godine.

U sklopu obilježavanja Dana općine Jajce, koji se od 2014. godine obilježava 22. februara, na datum prvog pisanog spominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva, u sportskoj dvorani u Jajcu 21.02. 2020. je svečano otvoren jubilarni 5.Međunarodni košarkaški kup kraljevskog grada za dječake rođene 2006. godine i mlađe.

Od 16 sati odigran je prvi susreti između ekipa OKK “Spars Realway” i HKK “Zrinjski” Mostar koji je završen rezultatom 106:42. U drugom susretu između KK “Sava” Beograd i KK “Cedevita Olimpija” Ljubljana slavili su Slovenci sa rezultatom 56:75.

U prisustvu zvanica iz javnog života općine Jajce, te uz prigodna obraćanja načelnika općine Edina Hozana, predsjedavajućeg OV Ive Šimunovića i predsjednika UO OKK “Spars Realway” i dugogodišnjeg prijatelja kluba dr. Nihada Selimovića, svečano je otvoren jubilarni 5. Međunarodni košarkaški kup kraljevskog grada!

Nakon svečane ceremonije uslijedila je treća utakmica u kojem se sastala se domaća ekipa KK “Vodopad” Jajce i KK “Budućnost” Bijeljina. Odlična utakmica, koja je veći dio vremena bila neizvjesna, no dosta grešaka i neiskorištenih prilika naših dječaka, rezultirala je pobjedom gostiju rezultatom 55:69. Nažalost ekipa FKSE “Szekszard” iz Mađarske je zbog teničkih problema morala otkazati svoje učešće.

Na poluvremenu susreta publika je imala priliku vidjeti školu košarke KK “Vodopad” Jajce koju predvodi trener Kenan Čejvan.

U pauzama utakmice gledaoce je zabavljala plesna skupina trenerice Amre Osmanović.

U subotu je na rasporedu bilo šest susreta, koje su sasvim sigurno obilježili velika neizvjesnost i borbenost na terenu.

Nakon 9 odigranih utakmica završena je grupne faza na prestižnom košarkaškom turniru “Kupu kraljevskog grada” koji je ove godine okupio preko 120 mladih košarkaša iz četiri zemlje. U dva dana, imali smo priliku vidjeti dosta lijepih košarkaških poteza koje su nam prezentirali mladi košarkaši iz Jajca, Sarajeva, Bijeljine, Zagreba, Beograda i Ljubljane.

U dva dana, imali smo priliku vidjeti dosta lijepih košarkaških poteza koje su nam prezentirali mladi košarkaši iz Jajca, Sarajeva, Bijeljine, Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Za treće mjesto borile su se ekipe KK “Budućnost” Bijeljina i KK “Cedevita Olimpija” Ljubljana, a utakmica je na rasporedu bila u 14.30 sati kao uvertira za finalnu u kojoj su se sastali OKK “Spars Realway” Sarajevo i KK “Cedevita Junior” Zagreb.

Ova dva susreta obilježila je velika neizvjesnost i borbenost na terenu. Nakon finalne utakmice upriličena je svečana ceremonija dodjela nagrada i priznanja.

Košarkaši OKK “Spars Realway” Sarajevo su novi/stari osvajači jinilarnog 5. Međunarodnog košarkaškog kupa kraljevskog grada, nakon što su u finalnom susretu pobijedili momčad “Cedevita Junior” s rezultatom 78:63, te im je ovo četvrti put.

U utakmici za treće mjesto KK “Cedevita Olimpija” iz Ljubljane savladali su Košarkaški klub “Budućnost” iz Bijeljine rezultatom 91:58.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je Filip Ružičić, član “Spars Realway”, koji je također bio i najbolji strijelac sa prosjekom od 30.5 poena.

Turnir je uspješno organizirao naš klub, a generalni pokrovitelj bila je Općina Jajce na čijem je čelu Edin Hozan.

Hvala svima koji su bili dio ovogodišnje priče, čestitke svim učesnicima i vidimo se iduće godine.

SVE SLIKE SA TURNIRA MOŽETE PRONAĆI NA OFICIJELNOJ FACEBOOK STRANICI “KOŠARKAŠKI KUP KRALJEVSKOG GRADA”