KUP KRALJEVSKOG GRADA


Košarkaški kup kraljevskog grada Jajce održava se od 2016. godine, u sklopu obilježavanja Dana Općine Jajce.

Prvi put održan je pod nazivom Košarkaški kup kraljevskog grada Jajce no već iduće godine, na parket sportske dvorane u Jajcu kročit će ekipe iz susjednih zemalja i Europe te će turnir zvanično dobiti zvanje Međunarodni košarkaški kup kraljevskog grada Jajce.

Turnir se održava u sportskoj dvorani Jajce, namijenjen je za dječake do 14 godina i mlađe po standardima FIBA-e, a u tri dana koliko traje, okuplja 8 ekipa i preko 120 talentovanih dječaka. Primarni cilj samog projekta jeste održavanje centralnog sportskog događaja; promocija košarke i sporta.

Ideja ljudi iz KK ‘Vodopad’ jeste da kroz jedan takav događaj stvaraju nova poznanstva i prijateljstva; pružanje šanse mladim sportistima da se pokažu u najboljem svjetlu kroz sport koji vole, osnaže i motivišu mlade ljude.

U sklopu turnira, ekipama se omogućava upoznavanje grada zajedno sa njegovom historijom, odsjedanje u jednom od najpogodnijih hotela te upoznavanje sa radom kluba kroz druženja stručnog kadra.

A koliko je zapravo turnir doprinio razvoju mladih košarkaša, govori činjenica da je zaista respektabilan broj, tada mladih dječaka, zaigrao za velike klubove nakon što im je ovaj turnir bio ‘odskočna daska’ za daljnji napredak.