BRAVO MOMCI: Bosnićevi Zmajevi savladali Latviju i osigurali Eurobasket!


U dvorani hotela Hills reprezentacija Bosne i Hercegovine je savladala reprezentaciju Latvije u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Košarkaški Zmajevi su večeras slavili sa 79:73 (20:17; 20:11; 20:17; 19:28)

Otvaranje utakmice je krenulo lošije za Bosnu i Hercegovinu nego što je to bio slučaj na utakmici protiv Bugarske. Glavna razlika na početku susreta jeste što Zmajevi nisu mogli igrati svoju uobičajenu odličnu tranziciju, već je Latvija imala dobro postavljenu odbranu. Ipak, nakon gubljenja od 9:2, uslijedila je serija Zmajeva od 7:0. I u ovoj utakmici odbrana Zmajeva je izgledala jako dobro i čvrsto posebno u reketu. Nedugo zatim usljedilo je i prvo vodstvo Bosne i Hercegovine na susretu od 12:11, da bi odmah nakon toga Roberson sjajno pogodio trojku i primorao trenera Latvije na prvi time-out na ovoj utakmici. Na kraju prve četvrtine uručena je i tehnička greška od strane sudija za selektora Bosne i Hercegovine, Vedrana Bosnića, a rezultat je nakon prvih deset minuta glasio 20:17.

Na početku druge četvrtine igra Zmajeva je pala, ali Latvijci su također promašivali svoje prilike, pa je skoro  cijele dvije minute bilo bez koševa sa naše strane. U igri Zmajeva je do tada falila tranzicija, a zvuči nevjerovatno da su samo dva poena postigli Latvijci. Ovaj period igre obilježile su i greške, te su obje reprezentacije otišle u kontraritam samog susreta. Vedran Bosnić je nakon prvih poena Zmajeva u drugoj četvrtini morao zvati svoj prvi time-out s obzirom da je rezultat nakon skoro četiri minute igre u drugoj četvrtini glasio 22:21.

Sredinom druge četvrtine ipak Latvijci nastavljaju griješiti, ali Bosna i Hercegovina dolazi do par poena, te se odvaja na pet razlike prednosti. Kako je vrijeme odmicalo Zmajevi su bolje igrali pa je prednost rasla na 30:23, ali je vrlo brzo Latvija napravila mini-seriju pogodaka, koja je primorala Bosnića na novi time-out prilikom rezultata 30:28. Odlična je serija uslijedila upravo nakon ovog time-outa, kada su po jednu trojku pogodili i Kamenjaš i Roberson, i stigli na prednost od +12, tačnije 40:28, što je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

U nastavku drugog poluvremena Zmajevi su nastavili sa dobrom igrom, pa je prednost u jednom trenutku glasila i +15 razlike. Ipak, Latvijci su u trećoj četvrtini dobro odgovorili, pa se igralo “koš za košem”, te je rezultat sredinom treće četvrtine glasio 49:38. U nastavku utakmice Zmajevi su pokazali da su prevazišli “crnu rupu” koja je tradicionalno pratila košarkaške Zmajeve u dosadašnjim utakmicama. Ipak, na kraju treće četvrtine konačan rezultat na susretu glasio je 60:45.

Na početku četvrte četvrtine Latvija bolje otvara i smanjuje prednost Bosne i Hercegovine na deset poena prednosti, a košarkaški Zmajevi su u jednom trenutku ipak pali sa šutem i da je upravo to bio razlog gubitka nekoliko poena prednosti. Zmajevi su napravili veliku grešku u četvrtoj četvrtini ušavši u bonus sa faulovima čak šest minuta prije kraja, te je reprezentacija Latvije nastavila topiti prednost Zmajeva. Ipak, sredinom posljednje četvrtine Roberson pogađa sjajnu trojku, ali je Gegić zbog svoje greške smanjio prednost Zmajeva na osam poena razlike. Nakon toga je uslijedila nova greška, ovoga puta Atića, a Latvijci su uzvratili novom trojkom te su Zmajevi u posljednje četiri minute ušli sa pet poena prednosti. U samom finišu susreta Latvija je sa novom trojkom nakon naša dva poena smanjili prednost i na četiri poena prednosti. U samom finišu susreta sjajnim solo prodorom pogađa Kamenjaš i vraća prednost Bosni i Hercegovini 77:70. Do samog kraja utakmice Zmajevi su održali prednost, a na kraju susreta rezultat je glasio 79:73.

Najefikasniji pojedinac susreta večeras je bio Edin Atić sa 19 poena, pet skokova i tri asistencije, a osim njega fantastičnu utakmicu je odigrao i Kenan Kamenjaš sa 19 poena i šest skokova. Dvocifren učinak u našoj reprezentaciji su imali još i John Roberson sa 12 poena i četiri asistencije i Emir Sulejmanović sa 10 poena i šest skokova. 

(sport1.oslobođenje.ba)


You may also like...