Zemlja Raze i Kinđeta: Bosna i Hercegovina košarkaška domovina

Bosna i Hercegovina je zemlja košarke bez obzira što je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, jedna i jedina je zemlja basketa.

Sve je krenulo sa evropskom titulom Bosne u Grenboleu 1979. godine. Legendarni Mirza Delibašić postao je planetarna zvijezda.

Tuzlansko Jedinstvo Aida Evropu je pokorilo 1989. godine u Firenci, i nije bilo ljubitelja košarke u Evropi da u tom momentu nije znao za Razu nacionale.

Koševi su nicali širom Bosne i Hercegovine; dječaci su željeli biti Kinđe a djevojčice Raza.

Kada je domovini bilo najteže ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine 1993. godine osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Monpeljeu. Zlato iz Francuske nema cijenu.

Također košarkaši su na Eurobasketu 1993. godine zauzeli osmo mjesto a rahmetli Dino Bilalović bio je najbolji strijelac Eurobasketa. Bile su to briljantne bosanskohercegovačke pobjede u najteže vrijeme.

Bh.klubovi su na najbolji mogući način predstavljali domovinu u evropskim takmičenjima, gdje su na koljena bacali gigante potvrđujući svoj talent, kvalitet i bosanski nepobjedivi ponos.

Bosna i Hercegovina je košarkaška domovina jer je čitala lekcije mnogim košarkaškim velesilama, srušila Litvaniju s Nenom, Dževdom, Firketom, Avdijom…a 17 godina poslije s Musom, Sikirašem, Čamparom, Čerkezovićem… osvojila Evropu u Sabonisovoj zemlji gdje je košarci podignut spomenik !

 

 

 

(bhbasket.ba)

You may also like...